De minor Verandercommunicatie is een verbredende minor. Studenten uit verschillende vakgebieden volgen de minor en koppelen hun nieuw verworven kennis aan dat van verandercommunicatie. In dit artikel schrijven drie studenten van Human Resource Management (HRM) over hun ervaringen tijdens de minor en de link met hun eigen vakgebied.

 

Hallo allemaal, wij zijn Pleun, Inge en Klaaske, drie HRM-studenten die deze minor hebben gevolgd. Met elkaar hebben we besproken hoe wij deze minor kunnen koppelen aan HRM, wat de toegevoegde waarde is van HRM aan de minor en wat wij anders zouden hebben gedaan nu wij de minor bijna hebben afgerond.

De koppeling met HRM

Een koppeling vanuit de minor naar HRM is er zeker, wij zien het vooral als een aanvulling op de opleiding HRM. Dit is het duidelijkst op twee aspecten. Allereerst zien we dit op het gebied van communicatie. Als HRM-studenten hebben we al veel ervaring in communicatie en het aangaan van gesprekken met de medewerkers. Binnen een verandering is de communicatie en de betrokkenheid van de medewerker van groot belang, hierin kunnen de afdelingen Communicatie en HRM elkaar versterken.

Maar daarnaast zien we het ook in de theorie die we aangereikt hebben gekregen. Zo waren er kennislessen waarin we les hebben gehad over welke vormen van weerstand er kunnen zijn bij een verandering en hoe je daarmee om kan gaan. Ook werden er verschillende modellen en theorieën toegelicht, zoals de Theory of Planned Behavior of de theorie van Regulatory Focus en Regulatory Fit.

Theory of Planned Behavior en HRM

We lichten één theorie toe, want anders gaan we het al verklappen. Bij de Theory of Planned Behavior, wordt gezegd dat bewust gedrag voorkomt uit de intentie om dat gedrag te vertonen. En de intentie wordt bepaald door drie elementen. Allereerst de attitude die men heeft t.a.v. het gedrag, ten tweede door de subjectieve norm, dus wat denkt men dat de omgeving over het gedrag denkt. En tenslotte de waargenomen gedragscontrole, dus of men gelooft dat het gedrag eenvoudig uit te voeren is.

Vanuit deze theorie kan er ook gekeken worden naar het gedrag dat men laat zien in een organisatie. En waar rekening mee gehouden kan worden, als je dit gedrag wil beïnvloeden. Daarnaast hadden we ook vaardigheden waarin we met concreet gedrag hebben geoefend, waarvoor je ook eigen onderwerpen kon aandragen. Wat voor ons ook erg interessant was waren de expertsessies, waarin we werden meegenomen in hoe men bij Heineken omgaat met een verandering. Wij hebben dit als erg leerzaam ervaren, omdat sommige modellen en communicatievormen al wel bekend waren, maar in deze minor nog extra werden uitgelecht.  Dit maakt dat wij van mening zijn dat we deze kennis en inzichten meenemen bij verandervraagstukken en dat het een aanvulling is op hetgeen wat al aangestipt is in de studie HRM.

De toegevoegde waarde van HRM

Als HRM-studenten zien wij ook duidelijk onze toegevoegde waarde binnen deze minor. Wij kijken namelijk naar de mogelijkheden vanuit het personeel; hoe denken zij ergens over, wat zijn hun belangen en wat is hun motivatie? Wij hebben geleerd om de dialoog aan te gaan met het personeel en om ook te kijken waarin daar de mogelijkheden zijn, veel weet het personeel namelijk al zelf, dus hoef je helemaal niet zelf te bedenken! Luisteren naar de medewerkers in de verandering is key! Wat hebben zij nodig en waarvan denken zij zelf dat er al is?

Daarnaast kunnen wij ook kijken vanuit het perspectief van de werkgever; welke gevolgen gaat het hebben binnen de organisatie, hoe kan dit met de FTE, welke subsidies zijn er al en hoe overtuig je de directie en OR? Door zo onze kennis van de verschillende aspecten binnen de organisatie te gebruiken kunnen wij vanuit verschillende perspectieven naar het vraagstuk kijken.  

Dus HRM en verandercommunicatie, dat is zeker een match!

 

Dit artikel is geschreven door minorstudenten Pleun Stokkers, Klaaske Boxhoorn en Inge Konijnenbelt in 2021. Zij studeren Human Resource Management aan respectievelijk de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Saxion en Avans Hogeschool.

 

 

Wil je weten wat wij als minor voor jou kunnen betekenen?

Neem dan hier contact met ons op.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *