Beïnvloeding is overal. In de media en in de hedendaagse omgeving worden verschillende technieken gebruikt om jou, als potentiële klant, te beïnvloeden. In de minor zijn er een paar technieken kort toegelicht. In dit artikel leg ik een paar veelgebruikte beïnvloedingstechnieken in de (online) communicatiewereld uit.

 

Het Forer-/Barnum-effect

Het Forer- of Barnum-effect houdt in dat mensen de neiging hebben om algemene (en vage) uitspraken op zichzelf te betrekken als typerende omschrijving. Vaak realiseren mensen zich niet dat deze op bijna iedereen te betrekken zijn. Ooit bij stilgestaan waarom horoscopen vrijwel altijd bij je aansluiten? Dit is namelijk een uitstekend voorbeeld van het Forer- of Barnum-effect.  Ook wordt deze techniek vaak gebruikt bij producten. Wanneer een product namelijk de eigenschappen die jij zoek highlight, ben je sneller geneigd dat product te kopen.

Fear-then-relief phenomenon

Volgens deze theorie ben je beïnvloedbaar als er eerst angst wordt aangepraat en er vervolgens een passende oplossing voor is. Mensen zijn dan gevoelig voor deze oplossing. Deze techniek wordt vaak gebruikt in de politiek en verzekeringsmaatschappijen. Een relevant onderwerp waar deze techniek op wordt toegepast, is de corona situatie. De ‘fear’ in deze situatie zijn de ernstige gevallen van COVID-19 en de golven als mensen zich niet aan de regels houden, en de ‘relief’ is dat als mensen zich wél aan de maatregelen houden, we uit deze situatie komen.

Peak-end rule

Deze techniek houdt in dat mensen waarde hechten aan het einde van een verhaal. Vaak overheersen bepaalde gebeurtenissen, oftewel de ‘pieken’, aan het einde bij het terugkijken op een ervaring. Om een concreet voorbeeld te schetsen, zal over tien jaar een heel jaar in lockdown, zonder hoogtepunten, je minder goed bijblijven dan de opvolgende zomermaand die gevuld is met activiteiten (peaks). Ook als bedrijf kun je deze techniek gebruiken, bijvoorbeeld door persoonlijke aandacht. Denk hierbij aan een handgeschreven kaartje of een gratis sample. Dit zijn in de ogen van de klant pieken die ze misschien bij andere bedrijven niet hebben.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer relevante en veelgebruikte technieken. Door meer kennis op te doen over deze en andere beïnvloedingstechnieken, herken je ze vaker en kun je je automatische gedrag (als je niet onbewust beïnvloed wilt worden) corrigeren.  

 

Dit artikel is geschreven door minorstudent Lot Schraven in 2021. Zij studeert communicatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

 

 

Wil je weten wat wij als minor voor jou kunnen betekenen?

Neem dan hier contact met ons op.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *